Το ότι το next day shooting έχει σφραγίδα Ελληνική το ξέρουμε. Το ότι ξεκίνησε από τον Φωτογράφο Γάμων Πάνο Ρεκουνιώτη επίσης. Τον συναντήσαμε μόλις επέστρεψε από ένα next day shooting στη Ρώμη ( απ όπου και οι φωτογραφίες) και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

Το ότι το next day shooting έχει σφραγίδα Ελληνική το ξέρουμε. Το ότι ξεκίνησε από τον Φωτογράφο Γάμων Πάνο Ρεκουνιώτη επίσης. Τον συναντήσαμε μόλις επέστρεψε από ένα next day shooting στη Ρώμη ( απ όπου και οι φωτογραφίες) και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

  • Πως ξεκίνησε το next day shooting στην Ελλάδα;

Αν και γάμους κάνω εδώ και είκοσι χρόνια, τα πρώτα τέσσερα δεν είχε πάει καν το μυαλό μου σε κάτι τέτοιο. Ήταν αδύνατο να φανταστώ ότι μια λάθος στιγμή σε ένα γάμο στην Κυψέλη θα άλλαζε τόσο τα πράγματα στην φωτογράφηση του γάμου. Το λάθος έγινε από τον ανθοπώλη που χωρίς την έγκριση της νύφης αποφάσισε να πάρει τα λουλούδια μετά την εκκλησία στη δεξίωση . Κάτι απόλυτα φυσιολογικό ,με την διαφορά ότι η νύφη ήθελε πρώτα να φωτογραφηθεί με το σύνολο του ανθοστολισμού.

Ανάμεσα σε κλάματα και παρεξηγήσεις η ιδέα του να βγάλουμε φωτογραφίες την επόμενη μέρα ήταν και η πιο λογική. Έτσι το επόμενο βράδυ με όλα τα λουλούδια και πολύ περισσότερο φωτογραφικό εξοπλισμό στήθηκε ένα μικρό στούντιο στο προαύλιο της εκκλησίας. Δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει , αλλά το πρώτο next day shooting ήταν γεγονός.

  • Πώς εξελίχθηκε αυτό στη συνέχεια και πως το προώθησες στα ζευγάρια;

Δεν το επιδίωξα στην αρχή. Τουλάχιστον όχι με την έννοια της πώλησης. Ήταν η εναλλακτική λύση στο φως που έφευγε μετά τον γάμο αλλά και της πιθανής καθυστέρησης να πάμε στη δεξίωση. Λόγω του ότι εκείνη την εποχή με τα φιλμ λιανικής που είχα να εμφανίσω στο φωτογραφείο δεν είχα χώρο για στούντιο αναγκαζόμουν να δανείζομαι από άλλους συναδέλφους. Ήταν μεγάλη χάρη όμως και δύσκολη να ανοίγει κάποιος το στούντιο του Σάββατο βράδυ και μεγάλο το κόστος ενοικίασης. Έτσι η φωτογράφηση της επόμενης μέρας ήταν η λύση σε όλους τους περιορισμούς- εκτός από το να πείσω τα ίδια τα ζευγάρια . Αυτό ήθελε πολύ κόπο.

  • Τι τελικά τους έκανε να σε εμπιστευτούν και να φωτογραφηθούν την επόμενη μέρα;

Πρώτα απ όλα οι φωτογραφίες από άλλα ζευγάρια που το είχαν ήδη κάνει. Κρατούσα πάντα αρχείο και ήταν ο πιο πειστικός τρόπος να δείξω τι εννοώ όταν τους πρότεινα να ξαναντυθούν και να ξαναβαφτούν. Στην συνέχεια με την εξάπλωση του ιντερνέτ τα πράγματα είχαν γίνει πάρα πολύ εύκολα για εμάς. Τα next day πάρα πολλά και ο χρόνος ανύπαρκτος. Έτσι η έννοια “next day” έγινε τελικά «εν καιρώ». Σε αντίθεση με τους γάμους όπου είχα τους μόνιμους συνεργάτες για την διεκπεραίωση τους ,στα next day πήγαινα πάντα ο ίδιος. Είναι κάτι που το κρατάω ακόμη και που δίνει και την δυνατότητα να αποκτήσω μια προσωπική σχέση με τα ζευγάρια. Είναι ένα είδος φωτογράφησης με καθαρά ξεχωριστό στυλ. Γι αυτό θέλω πάντα κάθε ζευγάρι να παίρνει το next day shooting έτσι όπως ακριβώς το κάνω με αυτό το συγκεκριμένο στυλ και όχι « σαν του Ρεκουνιώτη».

  • Η αντιμετώπιση του κόσμου ποια ήταν;

Υπήρχαν τρεις κατηγορίες «κόσμου» Τα ζευγάρια, οι φωτογράφοι και ο κόσμος που παρακολουθεί την φωτογράφηση . Οι δύο πρώτες κατηγορίες πίστευαν ότι κάνουμε κάποιου είδους φωτομοντάζ ενώ η τρίτη ότι αποκλείεται να κάνουμε πραγματική φωτογράφηση γάμου.

Στις αρχές μας τηλεφωνούσαν για να ρωτήσουν πιο πρόγραμμα επεξεργασίας χρησιμοποιούμε , μετά ερχόταν η δυσπιστία .Έκοψα να πηγαίνω προσωπικά στις εκθέσεις γάμου γιατί δεν μπορούσα να εξηγώ συνεχώς ότι «… ΝΑΙ, έχουν πάει στην Γαλλία» ή «ΝΑΙ… είναι μέσα στις λάσπες». Τελικά τώρα που το καθιέρωσα όλοι προσπαθούν να βρουν κάτι ξεχωριστό για τον γάμο τους και το μόνο που με ρωτάνε πια είναι για το ποια μέρη χρησιμοποιώ στις φωτογραφίες μου.

  • Το Rekouniotis’ style «παίζει» πολύ. Δεν έχει αλλάξει τίποτε μέσα στα 16 αυτά χρόνια;

Το Rekouniotis’ style ήταν πάντα ένα είδος editorial. To μόνο ίδιο όμως με τότε είναι ότι γίνεται με το ίδιο χέρι και το ίδιο μάτι. Όλα τα άλλα έχουν αλλάξει . Τα φιλμ έγιναν ψηφιακές μηχανές και αυτές έγιναν καλύτερες. Οι φακοί βελτιώθηκαν και τα φωτιστικά μέσα ατελείωτα. Οι ιδέες περισσότερες και ζευγάρια πιο πρόθυμα από ποτέ. Την δουλειά μας την γνώρισαν στο εξωτερικό και πολλά ζευγάρια θέλησαν να έρθουν εδώ για να κάνουν την φωτογράφηση τους .Πλέον σε όλη την Ελλάδα κάνουν μία φωτογράφηση κάποια επόμενη μέρα. Και αυτό είναι θετικό. Άνοιξε η αγορά της φωτογράφησης γάμου, βρέθηκε νέος τρόπος να προσεγγίσουμε τον κόσμο που εμπιστεύεται την άποψη μας στην τέχνη. Το πιο σημαντικό : ένα ποσοστό άνω του 85% κάνει φωτογράφηση την επόμενη μέρα.. Αυτό δείχνει ότι κάτι πετύχαμε .

  • Τι άλλο μπορούν να περιμένουν τα ζευγάρια από μία φωτογράφηση;

Τα πάντα . Αν έχουν όρεξη θα πάρουν και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Σχεδόν κάθε χρόνο κάτι καινούριο προστίθεται στο portfolio μας. Αφού εξαντλήσαμε μεγάλο μέρος από τα όμορφα μέρη της Ελλάδας προτείναμε στα ζευγάρια την Ευρώπη. Με τα κόστη των αεροπορικών εισιτηρίων να μη διαφέρουν από το Ελληνικό νησί ή την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολλοί θέλησαν να δοκιμάσουμε στην Ιταλία , Αγγλία, Γερμανία , Γαλλία ,Τουρκία. Πολλοί ενδιαφέροντες προορισμοί που βρίσκονται σε απόσταση 2-3 ωρών και δίνουν δυνατές εικόνες. Το κάναμε και πέτυχε. Το μόνο που δυσκόλευε την κατάσταση ήταν το κόστος .Έτσι εδώ και λίγο καιρό προτείνουμε 15 προορισμούς το χρόνο κάπου μακριά και κάνουμε εκεί δύο και τρία ζευγάρια (διαφορετική μέρα) . Έτσι μειώνονται σημαντικά τα έξοδα μας.

  • Πώς πιστεύεις οι Έλληνες συνάδελφοι σου ακολουθούν το δρόμο του next day shooting;

Είναι ακριβώς όπως και σε όλες τις δουλειές. Υπάρχουν καλοί και υπάρχουν και κακοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που – τα τελευταία χρόνια- βλέπω πάρα πολύ καλές φωτογραφίες από συναδέλφους με μεράκι με όρεξη και αγάπη γι αυτό που κάνουν . Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το ισχυριστεί με λόγια. Φαίνεται στις φωτογραφίες τους . Οι Φωτογραφίες γάμου μιλάνε μόνες τους. Φυσικά και πάρα πολλές οι περιπτώσεις που κάποιος φωτογράφος γάμου ποστάρει τραγικές φωτογραφίες. Το χειρότερο δεν είναι αυτό . Είναι ότι τις νομίζει για καλές. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Να μην μπορείς να κάνεις «Αυτό» και να κάνεις κάτι «σαν και Αυτό». Δυστυχώς η κουλτούρα , η παιδεία και οι γνώσεις έχουν εξαφανιστεί και στη μεγάλη μάζα του κόσμου με πρόσχημα κάτι άλλο, την πολιτική, τα οικονομικά , τον καιρό… Γι αυτό και δεν απευθυνόμασταν ποτέ στους πολλούς αλλά στους ελάχιστους που μπορούσαν να τολμήσουν κάτι ξεχωριστό για την δική τους ξεχωριστή στιγμή.